NASA Sosyal Medyasından Yankılanan Hikaye: Kadın Azmağı'nda Yeşil Teknelerin Yükselişi

Doğa Severlerin Yeni Gözdesi: Saklıkent Şelalesi! Doğa Severlerin Yeni Gözdesi: Saklıkent Şelalesi!

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Muğla'nın huzurlu sakinleri, yerli ve yabancı misafirleri ağırlayan Ula Akyaka'daki Kadın Azmağı'nda çevre dostu teknelerin sessiz ama etkileyici bir hareketine dikkat çekerek, "Gözlerinize inanamayacaksınız! Doğanın gücünü keşfedin" notuyla paylaşımda bulundu. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin şahit olduğu bu doğal güzellik, özel çevre koruma altında bulunan, suyun ve yaşamın akışını taşıyan 2 kilometre uzunluğundaki Azmak nehrinde görsel bir şölen sunuyor.

Kadın Azmağı, Muğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka Mahallesi'nin en büyülü saklı hazinesi olarak biliniyor. Nehirde kefal, levrek, alabalık, yılan balığı gibi su altı sakinleri dans ederken, sazlıkların arasında ise kazlar, ördekler ve sayısız kuş türü huzur içinde yaşamlarını sürdürüyor. Geleneksel ve büyüleyici 4 kilometrelik tekne turları ise sazlıkların arasında, yüzyıllık ağaçların gölgesinde unutulmaz anlar sunuyor.

Akyaka Azmak Tur ve Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri, 21 tekne ile başladıkları çevre dostu dönüşüm yolculuğunda, geçmişin sıvı yakıtlı teknelerini modern teknolojiyle buluşturuyorlar. 2023 yılı itibarıyla, berrak sularda ilerlerken doğayı koruma kararı alan kaptanlardan Şadi Durmaz, ilk adımı atan isim oldu. 8 ay içinde 9 tekne temiz enerjiye geçiş yaparken, 12 tekne de bu yeşil dönüşümün heyecanını yaşıyor. Yakın gelecekte ise 21 teknenin güneş enerjisi ve elektrikle çalışacak şekilde dönüşümü tamamlanacak.

Azmak Tur ve Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi Şadi Durmaz, bu dönüşümü "Artık modern zamanın teknelerindeyiz. Eskiden kullandığımız gürültülü teknelerin yerini, sessiz ve temiz güneş enerjisiyle çalışan tekneler aldı. 2022 yılında suya indirdiğimiz ilk tekne ile rüyalar gerçeğe dönüştü. Çevreye hiç zarar vermeden, güneş panelleri sayesinde gündüzleri enerji topluyor, gece ise depoluyoruz. Bu, doğanın gücünü en iyi şekilde kullanmanın harika bir örneği" sözleriyle anlatıyor.Bu çevre dostu dönüşüm, Kadın Azmağı'nın eşsiz doğal güzelliklerini koruma ve gelecek nesillere aktarma çabasının bir yansıması olarak öne çıkıyor. NASA'nın sosyal medya paylaşımıyla, yeşil teknolojinin yükselen önemine ve doğanın kıymetini bilmeye vurgu yapılıyor, bu güzel öykü geniş bir kitleye ulaştırılıyor.

Editör: Çetin KEYDAL