Fiziksel anlamda doğru nefes alışkanlığının ne kadar önemli olduğunu eminim bir çoğumuz biliyoruzdur.

Fiziksel anlamda doğru nefes alışkanlığının ne kadar önemli olduğunu eminim bir çoğumuz biliyoruzdur. Doğru nefes alışkanlığı; kalp ritmini düzenler. Toksinlerin vücuttan kolay atılmasına yardımcı olur. Tüm sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını sağlar. Kan kalitesini yükseltirken temiz kan dolaşımını da mümkün hale getirir.

Peki psikolojik açıdan doğru nefes alışkanlığının önemi nedir?

Doğru nefes alışkanlığı gevşemeyi sağladığı için stresin, stres kaynaklı tüm fizyolojik ve psikolojik sorunların ve anksiyetenin azalmasını sağlar. Psikoloji alanında çalışan birçok uzmanın da önerdiği ve tedavi sırasında kullandığı çeşitli nefes egzersizleri vardır. Bu egzersizlerden bahsetmeden doğru nefes alışkanlığının ne olduğuna bakalım.

Doğru nefes, karınla başlayıp akciğerlerle devam eden ve sürekli aynı akışın tekrarlandığı nefes olarak tanımlanır. Burundan alınan nefes, karınla başlayarak akciğerlerle devam etmeli ve ağızdan verilerek bir akış halinde tekrarlanmalıdır.

Şimdi de doğru nefes egzersizlerine bir bakalım…  Tam odaklanma ile yaptığımız nefes egzersizlerini her an her yerde yaparak basit ama güçlü bir gevşeme ile kaygı seviyemizi  kısa süre içinde kontrol altına alabiliriz.

Derin nefes alma, diğer pek çok rahatlama uygulamalarının temel taşıdır. Aromaterapi ve müzik gibi diğer rahatlatıcı elemanları ile de kombine edilebilir. Gerçekten ihtiyacınız olan sadece birkaç dakika ve uzanabileceğiniz bir yer.

Derin Nefes Meditasyonunu Uygulama

Derin nefes almanın anahtarı karından derin nefes alarak, ciğerlerinize mümkün olduğunca temiz hava almaktır. Karnınızdan derin nefes aldığınızda, alt göğüs kafesinizden solurken aldığınızdan daha çok oksijen solursunuz. Alacağınız fazla oksijen sizin daha az gergin-endişeli hissetmenizi sağlar.

Derin Nefes Meditasyon Aşamaları

1- Sırtınız düz olacak şekilde rahatça oturun. Bir elinizi göğüs kafesinizin üstüne, diğerini karnınızın üzerine koyun .

2- Burnunuzdan nefes alın. Karnınızın üstündeki eliniz yükselecektir. Göğüs kafesinizin üzerindeki eliniz çok az hareket edecektir.

3-Ağzınızdan nefesinizi verin. Karın kaslarınızı kasarak daha fazla nefes vermeyi sağlayabilirsiniz. Karnınızın üzerindeki eliniz aşağı doğru hareket ederken, diğer eliniz çok az hareket edecek.

4- Burnunuzdan nefes alıp, ağzınızdan vermeye devam edin. Karnınızın yükselip alçalmasına göre aldığınız nefesi ayarlamaya çalışın. Nefesinizi yavaş yavaş verin.

5- Her bir nefes alışverişinizi 3'er saniyelik kısımlara bölün. Yani 3 saniyede nefes alın (daha yavaş veya hızlı değil), 3 saniye nefesinizi içinde tutun ve 3 saniyede bu nefesi geri verin. Bunu yaparken parmaklarınızla sayabilirsiniz.

Bu egzersizi günlük hayatta devamlı olarak ya da stres ve kaygı anında kaygınızı kontrol altına almada yardımcı bir güç olarak da sürekli olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu egzersizi kaygı anı harici veya kaygıyı tetikleyici durumla karşı karşıya kalmadan evvel duşta soğuk su altında uygulamanız da çok faydalı olacaktır. Soğuk su altında vücudumuzun verdiği tepki stres tepkisiyle eşleşiyor. Bu yüzden de o anda nefesi kontrol altında tutmaya çalışmamız aslında bir noktada stres anlarımızı kontrol almamızda deneyim kazanmamıza yardımcı oluyor.