Nemrut Dağı'ndaki Tarihi Heykeller Nano Teknoloji ile Kurtarıldı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı'nda, yıpranmış ve çatlaklarına zarar verebilecek doğal etkenlerle mücadele için geçtiğimiz yıl büyük bir başarıya imza atıldı. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbaşı ve restoratörler, Nemrut Dağı'nda bulunan büyük heykellerin korunması için nano teknolojiyle geliştirilen "nano kireç" yöntemini uyguladılar.

Heykellerin çatlamış bölgelerine enjekte edilen nano kireç, bir yıl boyunca mevsim şartlarına dayandı. Yapılan incelemeler sonucunda heykellerin korunduğu tespit edildi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edildi. Bu başarılı denemenin ardından, Nemrut Dağı'nda bulunan diğer heykeller için de aynı çalışmanın yapılması planlanıyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Nano kireçle sağlamlaştırma çalışmaları ve estetik kireç kullanarak çalışma yapıldı. Bu çalışmalar sonrasında yağmur, kar ve güneş ışınlarına maruz bırakıldı. Aradan bir yıl geçtikten sonra gelip tekrar inceleme yaptılar. Bu incelemelerde ise heykellere herhangi bir yağmur ve kar suyunun etki etmediğini ve yapılan çalışmaların çok olumlu geçtiğini gözlemlediler" dedi. Alkan ayrıca, bu başarının gelecek nesillere aktarılması ve Nemrut Dağı'nın korunmasına katkı sağlayacak yeni çalışmaların yapılacağını belirtti.

Adıyaman İli Trafik Durumu Haritası: Canlı Konumlarla Yoğunluk Raporu! Adıyaman İli Trafik Durumu Haritası: Canlı Konumlarla Yoğunluk Raporu!

Nemrut Dağı'nı ziyaret eden turistler, özellikle 6 Şubat depreminden etkilenmeyen heykellerin korunmasının sevindirici olduğunu ifade ettiler. Bu başarı, tarihi ve kültürel miraslarımızın gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak sağlayarak, bizi tarihin derinliklerine götüren bu büyüleyici eserlerin yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor.