Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edildi. ABD çekimser oy kullandı.

İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama

Netanyahu, ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısı yapan kararını veto etmemesi halinde, İsrail Stratejik İşler Bakanı ve Savaş Kabinesi Üyesi Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi başkanlığındaki İsrail heyetinin Washington'a ziyaretini iptal edeceğini söyledi.

İsrail basınında karar tasarısının ardından Netanyahu'nun ABD’nin başkenti Washington’a yapılacak ziyareti ettiği bildirildi.

Çabaları Sabote Ediyor

İptal kararını doğrulayan Netanyahu, BM Güvenlik Konseyi’ndeki tasarı hakkında ABD’yi eleştiren açıklamalarda bulundu ve “Washington’ın karar değişikliği, rehineleri serbest bırakma çabalarına zarar veriyor” dedi.

Beyaz Saray, İsrail heyetinin Washington'u ziyaret etme planlarında herhangi bir değişiklik konusunda bilgilendirilmediklerini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Büyük bir kara saldırısının alternatifleri ve seçenekleri hakkında tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorduk çünkü Refah'ta bir kara saldırısının doğru hareket tarzı olduğuna inanmıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'dan Refah'a operasyon alternatifleri gözden geçirmek üzere bir heyet göndermesini talep etmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen günlerde Netanyahu’nun Refah konusunda planları görüşmek üzere Washington’a bir heyet göndereceğini açıklamıştı.

Netanyahu'nun Washington ziyaretini iptal etme kararı, uluslararası ilişkilerdeki gelişmeleri yakından takip edenler için önemli bir gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu kararın, İsrail ve ABD arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği ve bölgedeki gelişmeler üzerindeki etkisi yakından izlenmelidir.

Editör: Kader GÜL