Ordu’da kara para aklama soruşturması izdihama neden oldu Ordu’da kara para aklama soruşturması izdihama neden oldu

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, 2023 yılında kivide ciddi bir rekolte kaybı yaşandığını ve 90 gram ve üzeri kivinin kilogram fiyatının 20 TL olarak belirlendiğini belirtti. Uzunlar, bu fiyatın ideal bir rakam olduğunu ifade etti. Ordu, Yalova'dan sonra en fazla kivi üretimi yapılan il konumunda ve kivi, fındık ile birlikte üreticilerin önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, kahverengi kokarca sorununun kivileri olumsuz etkilediğini ve alıcıların bu tür kivileri almamaya karar verdiklerini söyledi. Uzunlar, bu konuda üreticilere uyarıda bulunarak, eğer kahverengi kokarca zararı varsa bu kivilerin temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen yıl 9 bin ton civarında rekolte elde edilen kivide bu yıl ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Uzunlar, açıklanan fiyatın geçen seneye göre iyi olmadığını ancak çok kötü de olmadığını söyledi. Rekoltenin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirtti. Yüksek kesimlerde kivinin olmamasının da bu düşüşte etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca, kokarca sorununun da ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, Tarım Bakanlığı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün bu konuda gerekli önlemleri almasını beklediğini dile getirdi.