Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobillerde zorunlu 'kara kutu' uygulaması başlıyor. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak düzenleme, M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobilleri, pick-up kamyonetleri ve vanları içeren 3 bin 500 kilogramın altındaki ağırlığa sahip N1 sınıfı araçları kapsayacak.Otomobillerde Zorunlu 'Kara Kutu' Temmuz'da! (2)

EDR Sistemi ve Önemi

Bu yeni düzenleme, araçlara entegre edilecek EDR (Endpoint Detection and Response) sistemi ile birlikte geliyor. EDR sistemi, araçların hava yastığı sistemine gömülü olacak ve isteğe bağlı olarak kapatılamayacak. Hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri tetiklendiğinde EDR devreye girecek. Ayrıca aracın kaputu açıldığında, yatayda ya da dikeyde hızı 0,15 saniyede saatte 8 kilometreden fazla arttığında sistem devreye girecek.Otomobillerde Zorunlu 'Kara Kutu' Temmuz'da! (1)

Kara Kutuların Görevleri

Kara kutular, aracın hızı, fren durumu, pozisyonu, titreşimi ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini detaylı bir şekilde kaydedecek. Acil bir durum tespit edildiğinde araç, zorunlu eCall sistemi ile yardım çağırabilecek. EDR, araç verilerini yüksek isabetlilikle kaydedecek ve bu veriler sadece acil durumlarda yetkililer tarafından erişilebilecek şekilde korunacak. Bu sayede, sürücüye ait verilerin gizliliği sağlanmış olacak.

27 Ülkede Geçerli Olacak Bir Düzenleme

Bu önemli düzenleme, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi 27 AB ülkesinde geçerli olacak.Otomobillerde Zorunlu 'Kara Kutu' Temmuz'da!

ABD'de Benzer Bir Girişim

ABD'de de benzer bir adım atılması düşünülmüş ve 2012'de kara kutu cihazlarının zorunlu hale getirilmesi için bir yasa teklifi sunulmuş, ancak teklif 2019 yılında geri çekilmiştir. 2022 itibariyle ABD'de yeni bir yasa üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

Neden Bu Düzenleme Önemli?

Bu düzenlemeyle birlikte, trafik kazaları ve acil durumlar karşısında hızlı ve etkili müdahale şansı artacaktır. Kara kutular sayesinde elde edilen veriler, kaza öncesi ve sonrasındaki olayları detaylı bir şekilde incelemeye imkan tanıyacak ve bu da güvenlik standartlarını yükseltecektir.

Arabamdan Gelen Tıkırtıyı Nasıl Durdurabilirim? Arabamdan Gelen Tıkırtıyı Nasıl Durdurabilirim?

Otomobil endüstrisi, teknolojik gelişmelerle birlikte sürekli evrim geçirmektedir. Avrupa Birliği'nin getirdiği kara kutu zorunluluğu da bu evrimin bir parçasıdır. Sürücülerin ve trafik güvenliğinin ön planda tutulduğu bu düzenleme, gelecekteki otomobil kazalarını minimize etmeye yönelik atılmış önemli bir adımdır.

Editör: Kader GÜL