Sarma, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. İç harcı pirinç, soğan, domates, biber, baharatlar gibi malzemelerle hazırlanan sarma, asma yaprağı, lahana yaprağı, ıspanak yaprağı gibi farklı yapraklarla sarılabilir.

Malzemeler:

  • 1 kilo asma yaprağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1/2 çay bardağı su
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

E-Devlet İle İcra Dosyası Sorgulama E-Devlet İle İcra Dosyası Sorgulama
  1. Pirinçleri yıkayıp süzün.
  2. Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kavurun.
  3. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Pirinçleri ekleyip karıştırın.
  5. Maydanoz ve dereotu yapraklarını ince ince kıyıp ekleyin.
  6. Tuz, karabiber ekleyip karıştırın.
  7. Asma yapraklarını sıcak suda 5 dakika bekletin.
  8. Yaprakların orta kısmına iç harçtan koyun ve sarın.
  9. Tencerenin tabanına birkaç yaprak serin.
  10. Sarmaları tencereye dizin.
  11. Üzerlerine kalan yaprakları serin.
  12. Sirke, su ve tuz ile hazırladığınız sosu sarmaları üzerine dökün.
  13. Tencerenin kapağını kapatın.
  14. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.

Püf noktaları:

  • Yaprakların çok tuzlu olması durumunda 1 gece öncesinden suda bekletebilirsiniz.
  • İç harcı çok fazla koymamaya özen gösterin.
  • Sarmaları çok sıkı sarmayın.
  • Sarmaların piştikten sonra üzerini soğuk su ile yıkamak lezzetini arttıracaktır.

Sarma çeşitleri:

  • Zeytinyağlı sarma
  • Etli sarma
  • Kıymalı sarma
  • Mantarlı sarma
  • Mercimekli sarma
  • Bulgurlu sarma
  • Fıstıklı sarma

Afiyet olsun!

Editör: Egemen KEYDAL