Sarma, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. İç harcı pirinç, soğan, domates, biber, baharatlar gibi malzemelerle hazırlanan sarma, asma yaprağı, lahana yaprağı, ıspanak yaprağı gibi farklı yapraklarla sarılabilir.
Malzemeler:
- 1 kilo asma yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı sirke
- 1/2 çay bardağı su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Pirinçleri yıkayıp süzün.
- Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kavurun.
- Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyip kavurmaya devam edin.
- Pirinçleri ekleyip karıştırın.
- Maydanoz ve dereotu yapraklarını ince ince kıyıp ekleyin.
- Tuz, karabiber ekleyip karıştırın.
- Asma yapraklarını sıcak suda 5 dakika bekletin.
- Yaprakların orta kısmına iç harçtan koyun ve sarın.
- Tencerenin tabanına birkaç yaprak serin.
- Sarmaları tencereye dizin.
- Üzerlerine kalan yaprakları serin.
- Sirke, su ve tuz ile hazırladığınız sosu sarmaları üzerine dökün.
- Tencerenin kapağını kapatın.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
Püf noktaları:
- Yaprakların çok tuzlu olması durumunda 1 gece öncesinden suda bekletebilirsiniz.
- İç harcı çok fazla koymamaya özen gösterin.
- Sarmaları çok sıkı sarmayın.
- Sarmaların piştikten sonra üzerini soğuk su ile yıkamak lezzetini arttıracaktır.
Sarma çeşitleri:
- Zeytinyağlı sarma
- Etli sarma
- Kıymalı sarma
- Mantarlı sarma
- Mercimekli sarma
- Bulgurlu sarma
- Fıstıklı sarma
Afiyet olsun!
Editör: Egemen KEYDAL