ürkiye genelinde yapılacak olan yerel seçimlerde oy kullanma süreci hakkında detaylı bilgi ve ipuçları içeren kılavuz.

Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 880 seçmen, yarın yerel yöneticilerini belirlemek için sandık başına gidecek. Tercihlerinizi birden fazla oy pusulası ile göstereceğiniz bu seçimde nasıl oy kullanacağınızı, nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte 6 adımda oy kullanma rehberi...Seçmenler Dikkat! Telefon Ve Fotoğraf Makinesi Yasak! (1)

Türkiye genelinde gerçekleşecek olan yerel seçimlere ilişkin önemli bilgiler içermektedir. Seçmenlerin oy kullanma süreci hakkında detaylı bir rehber sunmaktadır. 61 milyon 441 bin 880 seçmenin sandık başına gideceği seçimde, oy kullanma işlemi farklı saatlerde gerçekleşecektir. Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere üç ayrı pusula verilecekken, diğer kentlerdeki seçmenlere ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanma imkanı sağlanacaktır. Oy verme işlemi sırasında seçmenlerin kimlik belgesi zorunluluğu bulunmaktadır ve cep telefonu ile fotoğraf makinesi gibi cihazların oy verme yerine getirilmesi yasaktır. Oy pusulalarının zarfa konulması esnasında dikkat edilmesi gereken kurallar da belirtilmiştir. Ayrıca, oy kullanma işlemi sonrasında seçmenlerin imza atması gerekmektedir.Seçmenler Dikkat! Telefon Ve Fotoğraf Makinesi Yasak! (2)

1. Oy Verme İşlemi Saat Kaçta Başlayacak?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde oy verme işlemi 07.00'de başlayacak, 16.00'da bitecek. Diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında oy kullanılacak. Bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden Öğretmen Atamalarına İlişkin Kararlar Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden Öğretmen Atamalarına İlişkin Kararlar

2. Kimlik Belgesi Zorunluluğu

Oy kullanmak için seçmen bilgi kâğıdı şart değil. Ancak seçmenler üzerinde vatandaşlık numarası olan bir kimlik belgesi göstermek zorunda.

3. Oy Pusulaları Sandık Görevlileri Tarafından Verilecek

Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek. Muhtarlık için tercih de adayın adının yer aldığı pusula ile gösterilecek. Diğer kentlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacak. Köylerde il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy atılacak. Oy pusulaları, zarf ve mühür sandık görevlileri tarafından seçmene verilecek.Seçmenler Dikkat! Telefon Ve Fotoğraf Makinesi Yasak! (3)

4. Telefon ve Fotoğraf Makinesi Yasak

Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak.

5. Zarfa Sadece Oy Pusulaları Konulacak

Oy pusulalarının zarfa konulması esnasında, zarfa sadece oy pusulalarının konulması gerekmektedir. Başka herhangi bir belge, not ya da materyal zarfa konulmamalıdır. Zarfa sadece oy pusulalarının yerleştirilmesi, oy geçerliliği açısından önemlidir. Yanlış oy pusulası konulması ya da zarfa başka bir materyal eklenmesi durumunda, oy geçersiz sayılabilir. Bu nedenle, oy verme işlemi sırasında dikkatli olmak ve oy pusulalarını doğru şekilde zarfa koymak önemlidir.

Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmaması gerekiyor. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılır, imza atılır, işaret konulursa oy geçersiz sayılacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Oy pusulalarının tamamı tek zarfa konulacak. Zarfa oy pusulaları dışında bir şey konulmayacak.

6. Seçmen İmza Atacak

Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa atacak. Ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu'nda "seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanların ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile cezalandırılacağı" hükmü yer alıyor. Ancak YSK tarafından uzun süredir bu hüküm uygulanmıyor.