Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkar. Tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizini birbirinden ayıran özellikleri biliyoruz. Peki, tek yumurta ikizi nasıl olur, kimlerde ve ne zaman belli olur? İşte tek yumurta ikizleri hakkında merak edilenler...

Tek Yumurta İkizi Nasıl Oluşur?

Tek yumurta ikizinde, tek bir sperm tarafından döllenme sonucunda bir adet zigot oluşur. Bu zigot daha sonra iki farklı embriyoya bölünür, yani tek yumurta içinde iki ayrı embriyo oluşur. Bu embriyolar aynı rahmi paylaşırlar ve sonuç olarak rahim içinde özdeş ikizler gelişir.

En Popüler Evcil Hayvan Türleri En Popüler Evcil Hayvan Türleri

Tek Yumurta İkizi Ne Zaman Belli Olur?

Çoğul gebeliklerin takibi sırasında en önemli basamak, koryonisitenin saptanmasıdır. İkiz gebeliğin monokoryonik (tek plasenta) veya dikoryonik (iki plasenta) olması farklı riskler taşır. Bu nedenle, ikiz bir gebeyle karşılaşıldığında öncelikli konu koryonisitenin doğru olarak belirlenmesidir. Koryonisitenin ultrasonla en iyi tespit edileceği zaman, gebeliğin 6-10. haftaları arasıdır. Bu dönemde yapılacak olan ultrason değerlendirmesi, gelişecek olan plasenta sayısını belirler.

Tek Yumurta İkizi Kimlerde Görülür?

Tek yumurta ikizlerine sahip olmak genlerle ilgilidir. Tek yumurta ikizi geni anneden de babanın genlerinden gelebilir. Baba veya ailede ikiz bir geçmiş varsa, bu gen kızına veya oğluna aktarılabilir. Ancak, hiç ikiz geni taşımayan bir annenin de ikiz bebekleri olabilir.

Tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizi arasındaki farklar ve benzerlikler üzerine bilgi sahibi olduktan sonra, tek yumurta ikizlerinin nasıl oluştuğunu ve kimlerde görüldüğünü daha iyi anlayabiliriz. Her ikiz gebelik, eşsiz bir deneyim ve özel bir hikaye taşır.

Editör: Kader GÜL