Kütür kütür salatalık turşusu yapmanın adımları ve püf noktaları verilmiş. İşte bu tarife göre adım adım salatalık turşusu nasıl yapılır:
Salatalıkları Temizleyin: Turşuyu yapmak için kullanacağınız salatalıkları iyice yıkayın.
Kavanoza Dizme: Orta boy bir cam kavanoza veya bidona salatalıkları dik bir şekilde yerleştirin.
Sarımsak Ekleyin (isteğe bağlı): Dilerseniz salatalıkların arasına sarımsak da ekleyebilirsiniz. Sarımsak, turşunun lezzetini artırabilir.
Suyun Soğumasını Bekleyin: Kaynar suyu salatalıkların üzerini az miktarda geçecek şekilde kavanoza ekleyin. Suyun kaynadıktan sonra soğuması için bir süre beklemek, turşunun kıtır kıtır olmasını sağlar.
İçme Suyu Kullanın: Kullandığınız suyun içme suyu olmasına dikkat edin. Kalitesiz su, turşunun tadını etkileyebilir.
Tuz ve Üzüm Sirkesi Ekleyin: Kavanoza 1 tatlı kaşığı tuz ve üzüm sirkesi ekleyin. Üzüm sirkesinin asidik yapısı, turşunun bakteri ve mantarlardan korunmasını sağlar.
Kaya Tuzu Kullanın: 1 çay kaşığı toz şeker ilave ederek kavanozun kapağını kapatın. Ardından kavanozu 3 kere ters çevirerek içerisindeki tuz ve şekerin erimesini sağlayın. Turşunun sert bir yapıya sahip olabilmesi için kaya tuzu kullanın.
Bekleme Süresi: Hazırladığınız turşuyu serin bir ortamda 1,5 hafta boyunca bekletin.
Kontrol Edin ve Tüketin: 1,5 haftanın sonunda turşuyu kontrol edin. Eğer istediğiniz kıvamda ise tüketebilirsiniz.
Uyarı: Turşu yüksek derecede sodyum içerdiği için tansiyon, böbrek ve diyabet hastası olan kişiler ile mide sorunu bulanan kişilerin tüketmeden önce bir doktora danışmadan tüketmemesi önerilir.
Bu tarife göre yapılan turşu, kütür kütür ve dayanıklı olacaktır. Afiyet olsun! KISACA
Temizlenmiş salatalıkları kavanoza yerleştirin, aralarına isteğe bağlı sarımsak ekleyin. Kaynar suyu ekleyip bekleyin. İçme suyu tercih edin, tuz ve üzüm sirkesi ekleyin. Kaya tuzu kullanarak tatlandırın. Turşuyu 1,5 hafta bekleyin, ardından kıvamını kontrol edin.