Sebzelerin Orta Doğu Mutfağındaki Kullanımı Sebzelerin Orta Doğu Mutfağındaki Kullanımı

Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, yaptığı açıklamada, göreve geldikleri günden beri Van’ın kültürel mirasını koruma amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Sıhke kavunu için başvurumuzu 2 yıl önce yapmıştık. Bugün bu tescili almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. VANTB olarak, Van’ın değerlerini sahiplenmek ve korumak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Sıhke kavununun nadir bulunan bir lezzet olduğunu vurgulayan Süer, "Sıhke kavunu dünyada eşi benzeri olmayan bir ürünümüz ancak ne yazık ki nesli tehlike altında. Bu lezzeti canlandırmak için çiftçilere destek olmamız, onların yanında durmamız gerekiyor. Yetkililerden de bu konuda destek bekliyoruz. Günümüzde her yerde kavun yetişiyor ancak Sıhke kavunu tadı ve özellikleriyle benzersiz. Düşük şeker içeriği nedeniyle özellikle diyabet hastaları için son derece değerli bir ürün" şeklinde konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy da Sıhke kavunuyla ilgili bilgi verdi. Şensoy, daha önce üreticilerden örnekler topladıklarını ve bilimsel çalışmalar başlattıklarını belirterek, "VANTB'nin katkılarıyla coğrafi işaret başvurusu gerçekleştirdik ve sonuç olarak coğrafi işaret tescili aldık. Bu, Van için gurur verici bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Sıhke kavununun Ağustos sonu ile Eylül başında olgunlaştığını belirten Şensoy, "Bu kavun türü bölgenin koşullarına adapte olmuş, yüksek rakımlı alanlarda yetişen, sağlam kök yapısına sahip bir çeşittir. Düşük şeker içeriği, özellikle şeker hastaları için olumlu bir özellik sunabilir" şeklinde konuştu.

Van'a özgü yemek ve ürünlerin coğrafi işaret tescili almaya devam ettiği bir dönemde, Sıhke kavunu da bu özel kategoride yerini aldı.

Editör: Kader GÜL