Bu, araştırmanın başladığı 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılan bir artışı temsil ediyor.

Bu çeyrekte tasarruf yapma davranışı hem erkeklerde hem de kadınlarda arttı, ancak erkeklerdeki artış daha belirgin oldu. Kadınlarda tasarruf sahipliği oranı yüzde 17,6'ya yükselirken, erkeklerde bu oran yüzde 33'e çıktı.

Çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği yüzde 21'e çıkarken, çocuksuz bireylerde bu oran bir önceki çeyreğe göre 9 puan artarak yüzde 33'e yükseldi.

Banka Faizi ve Vadeli Mevduat Hesabı Açma Banka Faizi ve Vadeli Mevduat Hesabı Açma

Tasarruf sahiplerinin en yaygın gerekçesi "geleceğe yatırım" oldu ve bu oran yüzde 54 olarak belirlendi. "Çocuklarım için" gerekçesi ise 2 puan artarak yüzde 23'e yükseldi.

Düzenli tasarruf yapanların oranı bir puan artarak yüzde 70'e ulaştı. Tasarruf yapmayanlar arasında yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı ise bu çeyrekte 5.6 puan artarak yüzde 42 oldu.

Tasarruf sahiplerinin tercih ettiği araçlar incelendiğinde, yastık altı altın ve nakit yüzde 22 ile ilk sırada yer alırken, sistem içi altın yüzde 19 ve Döviz vadeli hesap yüzde 14 ile takip etti. Hisse senetlerinin tercih edilme oranı ise 4 puan artarak yüzde 9'a çıktı.

Bireysel emeklilik fonları yüzde 12 tercih edilirken, TL vadeli hesaplar yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Editör: Kader GÜL