Amasya'da faaliyet gösteren Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, geçen yıl oluşturdukları atölyede yetiştirdikleri mantarlarla büyük bir başarı elde etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleriyle hayata geçirilen projede 175 öğrenci, kültür mantarı kompost tesisi oluşturarak mantar yetiştirme sürecine dahil oldu.

Öğrenciler, 80 metrekarelik alanda gerçekleştirdikleri hasatta 10 tondan fazla mantar elde ederek 'Gökhöyük mantarı' markasıyla sebze haline sattı. Bu başarı üzerine bu sezon için planlanan üretim miktarı 20 ton olarak belirlendi. Pansiyonda kalan öğrenciler, geceleri de mantar hasadına katkıda bulunarak başarılarını artırdı.

Oluz Höyük’te 2 bin 500 yıllık saray yemeği bulundu Oluz Höyük’te 2 bin 500 yıllık saray yemeği bulundu

Mantarların kurutularak satışıyla ilgili çalışmaların yapıldığı okulda, mantarlar kilosu başına 50 ile 65 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Amasya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, pazarlama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Öğrenciler, bu deneyimle birlikte mantar üretiminde kendilerini geliştirme fırsatı buldu. Enes Kazel, mantar üretimini köyünde kurmayı düşündüğünü belirtirken, arkadaşı Erkan Koçak da mantar kurusunun çorbalarda kullanılabilecek kadar lezzetli olduğunu vurguladı.